HISTÒRIA

cabecera-historia

A l’octubre de 1968 i després de moltes converses entre un grup de músics que es reunien per fer actuacions a Alzira es van decidir a formar una agrupació amb el nom de Societat Musical d’Alzira, va ser el seu primer president Abel Barcelo, que va obtenir el suport de l’alcalde que en aquell moment presidia la corporació municipal, Sr José Pellicer.

En pocs anys aquella agrupació que comença amb 32 socis i només 8 o 9 músics es va transformar en una gran societat que comença a obtenir premis en els certàmens de València.

Després del seu primer director JM Sanchis Chapa, li va succeir, Francisco Hernández Guirado que va impulsar l’escola d’educands i la formació musical a Alzira.

El 1974 es va crear dins de la societat, l’Orquestra de Cambra per donar cabuda als desitjos dels músics joves, d’estudiar els instruments de corda.

El 1977 el Govern, reconeix a la Societat Musical d’Alzira, el caràcter d’utilitat pública.

El 1988 sota la direcció de Ramon Herrero es crea la Banda Jove per completar la formació dels alumnes de l’escola amb les actuacions en grup, el 1989 es va fer càrrec de la direcció Josep Escandell, des de 2010 el seu director és David González.

El 1995 rep l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i a l’any següent 1996, la Insígnia d’Or de la Ciutat d’Alzira.

Avui la Societat Musical d’Alzira és una de les agrupacions musicals valencianes que major prestigi ha obtingut en els pocs anys que relativament porta en funcionament, tant pels seus èxits com per la seua qualitat.

La Societat Musical d’Alzira dedica especial atenció a la formació d’educands de l’Escola de Música, basant-se en la seua tasca pedagògica.

En les seves aules estudien al voltant de quatre-cents alumnes, que van nodrint amb el pas dels anys les plantilles de les diferents agrupacions que la conformen (Banda Simfònica, Banda Jove, Orquestra de Cambra, Grup de Metalls, Grup de Percussió, etc.).

Al llarg del curs també es donen diferent cursos (Curset de percussió, curs de vent fusta, etc.) Que completen la formació dels alumnes.

Com a reconeixement d’aquesta tasca el 2005 la Conselleria d’Educació, va crear el centre d’ensenyances professionals adscrit al Conservatori de Cullera.

La seva tasca pedagògica es reflecteix en els més de 100 músics professionals que han sortit de la seua Escola de Música i que en l’actualitat desenvolupen la seua tasca professional en les millors, bandes, orquestres, conservatoris, col · legis i instituts d’Espanya.

Resultat de la seva política cultural la Societat Musical convoca des de l’any 2001 el “Concurs Nacional de Composició del Pasdoble Faller” i des de 2002 el Festival Spanish Brass Alzira, Festival pioner i únic en el camp de la música per als instruments de metall.

Han estat directors de la Societat Musical d’Alzira, José M. Sanchis Chapa, Francisco Hernández Guirado, Ramon Herrero García, Ernest Artal Nicanor Sanz Sifre i Ángel Crespo García. En la actualitat desde 2016 es Ramón García i Soler, el seu director titular.

Com presidents han estat Abel Barceló, Ricardo Bellver, Salvador Ausina, José Palacios, José Goig, Bernardo Blasco, Miguel Oliver, Francisco José Ríos, José Mascarell, Bernat Riós, Amparo Pérez,Juan Carlos Monerri i en l’actualitat, Camilo Mascarell.

X
© 2004-2017 Societat Musical d'Alzira (Valencia) Diseño Creativo de