HISTÒRIA

És una de les agrupacions musicals valencianes que major prestigi ha obtingut en els  anys de funcionament de l’Entitat, tant pels seus èxits com per la seua qualitat.

La Societat Musical d’Alzira dedica especial atenció a la formació d’educands de l’Escola de Música, basant-se en la seua tasca pedagògica. En les seues aules estudien més de cinc-cents alumnes, que van nodrint amb el pas dels anys les plantilles de la pròpia Banda Simfònica, Banda Jove, Orquestra de Cambra, Grup de Metalls i Grup de Percussió.

La seua tasca pedagògica es reflecteix en els més de 200 músics professionals que han eixit de la seua Escola de Música i que en l’actualitat desenvolupen la seua tasca professional en les millors bandes, orquestres, conservatoris, col·legis i instituts d’Espanya, i resta del mon.

La trajectòria de la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Alzira va lligada a la participació en certàmens com el Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València”, en el qual participa des de 1972, obtenint Premis en totes les seccions, destacant la Menció d’Honor obtinguda el 1994. Una característica important de la seua participació és l’encàrrec d’obres, destacant “Raices” del compositor alzireny Joan Colomer a l’any 2000 i “La Vall de la Murta” al 2002, d’Andrés Valero Castells.

També ha participat diverses vegades en el Concurs Internacional de Bandes de Kerkrade (Holanda), obtenint Primers Premis en la categoria de Divisió de Concert i Medalles d’Or i Timbal d’Or en l’especialitat de marxa-desfilada.

El 1997 participa al Certamen Internacional d’Altea aconseguint el 2° Premi, l’any 2004 obtenint un 1º Premi, l’any 2006 el 1º Premi i la Menció d’Honor, el 2010 obté un 1º Premi i el corbatí d’or, la batuta de or per al seu director Àngel Crespo i el premi al millor solista del certamen per al seu bombardí Ivan Ortega.

L’any 2000 va participar en el “XXVII Certamen Nacional de Bandes Nacionals de Camp de Criptana” i el 2007 obtenint el Primer Premi.

L’any 2001 actua en la cloenda del “Festival Internacional de Bandes de Loures” (Portugal).

L’any 2005 aconsegueix el Primer Premi al Certamen de Bandes de Música “Vila d’Aranda” a Aranda de Duero (Burgos).

L’any 2008 guanya el Primer Premi del Certamen Internacional de Bandes de Música de Torrevella.

Durant el 2009 participa en l’enregistrament de la sèrie per a Canal 9, “Unió Musical Da Capo”.

La seua discografia és àmplia, destacant els següents enregistraments: “World Music Contest” (1997-Kerkrade), “XXX Aniversari Banda Simfònica Alzira Altea” (1997), “Plaça Major” (2000), “Festa Espanyola” (1999), “arrels “(2001),” Entre Falles i Tarongers “(2002),” Ls Vall de la Murta “(2003),” Plaça Major “(2004),” la Vall de la Murta “(2004),” Alzira en viu “(2006) i” 40 anys fent música i músics “(2008).

L’any 2005 rep el Premi Euterpe a la millor Gravació Bandística per l’enregistrament de “La Vall de la Murta”.

Amb la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Alzira han actuat de solistes, artistes com Mario Monreal, Pedro Iturralde, Rafael Tortajada, Esperanza Rumbau, Javier Bonet, J. Thompson, G. Millière, Vince DiMartino, Lito Fontana, Eric Aubier, Shoichiro Hokazono, Astrid Crone (Soprano), Yolanda Marín (soprano), José Luis Luri (tenor) i Spanish Brass – Luur Metalls.

Han estat directors d’aquesta agrupació José M. Sanchis Chapa, Francisco Hernández Guirado, Ramon Herrero García, Ernest Artal, Nicanor Sanz Sifre i Ángel Crespo García i Ramón García i Soler.En la actualitat esta dirigida per Mikael Celda González.

 

X